Vanliga mögelarter
Mögel är ett ord som används för att beskriva de svampar som kan bryta ned och livnära sig på levande eller döda organiska material. Svamparna är vanliga och nödvändiga i naturen där de står för en värdefull tjänst men kan bli ett problem när de angriper material i din krypgrund.
Hur mögel sprids
Mögel sprids med vinden från den plats det växer med hjälp av sporer. När mögelsporer landar på ett underlag fyllt med näring och rätt luftfuktighet och temperatur skjuter mögelsporen ut hyfer som växer vidare och bildar ett näringsupptagande nätverk vid namn mycel. Inuti mycelväxten skapas sedan konidier där nya sporer kan växa.
Olika mögelsorter
Idag finns ca 5,1 miljoner olika svamparter men de vanligaste att angripa din krypgrund är Blånadssvamp, rötsvamp, äkta hussvamp, vitmögel och svartmögel.
Blånadssvamp
Blånadssvampen har tagit sitt namn efter färgen den ger den yta den angriper. Svampmycelet som sprider sig över virket innehåller melanin och kan därför färga sin angrepsyta svart, blått, grönt eller grått.
Blånadssvamp är dock inte den enda mögeltypen som missfärgar. Cladosporium, även känd som svartmögel, kan avge en svartare färg vid angrepp. Därför kan du inte vara säker på vilket mögelsort du har förrän efter tester har gjort hos ett certifierat laboratorium.
Blånadssvamp håller sig ytligt och går endast in några millimeter men genom sin uppfuktning av angreppsytan kan den öppna dörrarna för röta och hussvamp.
Rötsvamp och äkta hussvamp
Röta är ett svårare svampangrepp som du kan hitta vid en förhöjd fuktighet. Rötan förstör virkets hållfasthet och mekaniska kvaliteter och kan bli dyr att sanera då allt påverkat virke kan behövas bytas ut.
Rötsvampar kan idag dela in i tre olika huvudtyper; vitröta, brunröta (här ingår hussvamp) och soft rot.
- Vitrötesvampar kan bryta ned cellulosa, lignin och hemicellulosa i virket och lämnar veden först med en rödbrun färg. Senare övergår färgen till en gulvit till vit färg och då är veden mycket fibrös och förstörd.
- I typen brunröta ingår den äkta hussvampen som är speciellt svår att hantera då den till skillnad från andra rötsorter inte kräver en hög luftfuktighet. Svampen är självförsörjande och använder sina myceler för att transportera fukt till passande plats. Därför räcker det inte att endast torka ut grunden för att bli av med Hussvamp. Hussvampen växer mycket snabbt och kan växa 6 mm per dygn vid gynnsamt klimat.
Det är dyrt och komplicerat att sanera från hussvamp. Du måste byta ut allt angripet material, plus en del av det friska för att sedan sanera krypgrundens jord och övrigt material med kemi. Därför är bästa lösningen att inte få hussvamp. Detta åstadkommer du genom att hålla fuktkvoten i allt virke under 17 %. - Sista typen kallas för soft rot då den skapar stora hålrum inuti sin näringskällas cellväggar och försämrar hållfastigheten utan att någon förändring syns på utsidan.
Välj rätt trä
När du ska bygga en krypgrund bör du ta med i beräkning vilka trädslag som har bäst resistens mot röta. Av våra inhemska trädslag är ekens kärnved att rekommendera då den är mest resistent. Du kan även välja kärnved av furu eller lärk då även de har en god resistens mot röta.
Svartmögel
Svartmögel är ett samlingsnamn på många mögelsorter som har en svart eller mörkare färg vid angrepp. Exempel på svartmögel är Cladosporium, Aspergillus och Penicillium.
Svartmögel ser ofta ut som små svarta prickar och bör tas på största allvar då många arter inom svartmögel är farliga för hälsan. Cladosporium kan framkalla symptom som astma, infektioner under huden och allergier medan Aspergillus har 185 underarter och är cancerframkallande. Penicillium kan framkalla astma och allergier men används även i framtagning av ost och penicillin.